Coalitie laat gebruikers van de Speeldoos in de kou staan

College en stichting de Speeldoos liggen op ramkoers aangaande de verwerving van de grond en het gebouw van de Speeldoos. Dat beiden daarbij hetzelfde algemeen belang nastreven en beiden daarbij ook nog aangeven woningbouw op die locatie belangrijk te vinden was geen aanleiding voor de coalitie om sturing te geven aan dit conflict. Ze steunden de plannen van het college en een motie die tot doel het de belangen van de gebruikers te waarborgen werd weggestemd. Niet om het proces te versnellen maar de stichting de Speeldoos te dwingen verder juridische stappen te ondernemen. De stichting de Speeldoos heeft immers statutair vastgelegd te moeten handelen in het belang van het cultuuronderwijs in Vught.

Voorkeursrecht
In het voorjaar legde het college met instemming van de raad (de PLV stemde tegen) een voorkeursrecht op de Speeldoos. Hierdoor mag de Speeldoos niet worden verkocht voordat het eerst aan de gemeente is aangeboden. De Stichting wil het gebouw en de grond wel aan de gemeente verkopen maar wil daar garanties voor terug. Deze garanties zijn vastgelegd in een Programma van Eisen. Het college wil hierover niet met de Stichting onderhandelen en legde een voorkeursrecht op.
De Stichting tekende bezwaar aan tegen dit voorkeursrecht en kreeg van de bezwaarschriftencommissie gelijk. De bezwaarschriftencommissie gat het advies om de reden van het voorkeursrecht nader toe te lichten. Dat wil het college niet. De raad keurde dit standpunt, ondanks een amendement van de PLV, goed. In het amendement werd opgeroepen deze toelichting wel te geven om zo een verdere escalatie van het conflict te voorkomen. De coalitie (Gemeentebelangen, VVD, PvdA-GL en CDA) stemde het amendement weg. Het besluit van het college zal vrijwel zeker leiden tot nieuwe juridische stappen.

1 januari 2025
1 januari 2025 is de datum waarop stichting de Speeldoos geen subsidie meer ontvangt voor het huisvesten van allerlei verenigingen en o.a. de meer dan 1300 leden van MDM. Omdat ook de verenigingen deze subsidie niet krijgen zullen op 1 januari 2025 de deuren van de Speeldoos definitief dichtgaan. Alleen als de gemeente, op 1 januari, eigenaar is van de Speeldoos kan deze voorlopig open blijven aldus het college. Inmiddels is er een bod gedaan en is het afwachten of de Stichting dit bod accepteert. Is het bod te laag dan volgt een juridische procedure die zeker niet voor 1 juli 2025 is afgerond. Gemeentebelangen riep het stichtingsbestuur op om uit zichzelf te vertrekken en het gebouw symbolisch over te dragen aan de gemeente. Dat de Stichting dit statutair niet kan doen wordt door Gemeentebelangen gemakshalve vergeten. Immers zonder de garantie dat cultuuronderwijs op die locatie blijft bestaan in een voor cultuuronderwijs geschikt gebouw mag de Stichting helemaal niet verkopen.

Klankbordgroep
Ondertussen is het college met een aantal gebruikers een klankbordgroep begonnen. MDM doet aan deze klankbordgroep niet mee! Zij voeren apart gesprekken met het college. Deze klankbordgroep heeft als doel om binnen Vught te zoeken naar vervangende locaties voor de gebruikers van de Speeldoos. Deze locaties zijn toch nodig als de Speeldoos wordt afgebroken. 2 dagen voor de raadsvergadering ontving de raad nog een bericht dat pas in mei 2025 voor deze gebruikers een vervangende locatie beschikbaar zou zijn. In de raadsvergadering werd er in de mededelingen geen andere informatie verstrekt.

Motie Vreemd
De PLV wil niet lijdzaam toezien hoe de gebruikers op 1 januari 2025 in de kou komen te staan en diende een motie Vreemd in. Met de motie werd het college opgeroepen om, tot de alternatieve locaties beschikbaar zijn, de Speeldoos open te houden middels een subsidie in 2025. Voorwaarde was dat de Stichting constructief zou meewerken aan het verkoopproces. Ook deze motie kon op steun van de oppositie rekenen al vond men wel dat deze in de begroting thuishoorde. Daarnaast kwam het college ineens met de mededeling dat alle verenigingen inmiddels vanaf 1 januari 2025 een onderdak hadden buiten de Speeldoos! Lof voor het college maar raar dat er aan het begin van de raadsvergadering geen melding van werd gemaakt. Eveneens was onduidelijk of de alternatieve locatie ook bruikbaar was voor MDM. Het college zegde een Raadsinformatiebrief over dit onderwerp toe. Dit was voor de PLV reden om de motie aan te houden.

Gemeentebelangen
Gemeentebelangen die toch het belang van ALLE Vughtenaren voorop zou moeten stellen en dus ook het belang van de gebruikers van de Speeldoos zou moeten beschermen koos voor een andere route. Ze namen de motie van de PLV over en brachten deze toch in stemming. Het gevolg was dat de motie werd verworpen (Gemeentebelangen en de rest van de coalitie stemden tegen de motie) en zo zorgt de coalitie er dus voor dat na 1 januari de Speeldoos niet meer gebruikt kan worden. De vraag die onbeantwoord bleef was: Welke belangen verdedigde Gemeentebelangen hier? Was het een leuk grapje of wilde Gemeentebelangen wel weer eens de krant halen? Wat het ook was de Vughtenaren hebben er in ieder geval geen belang bij. Gelukkig mag u in 2026 al weer gaan stemmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.