Progressief Liberaal Vught (PLV) is opgericht om een constructieve bijdrage te leveren aan de gemeente Vught en zijn inwoners. Hierbij spreekt de fractie regelmatig met inwoners en laat de fractie zich informeren over lopende dossiers. Als eenmansfractie vind ik dat ik dat aan alle Vughtenaren verplicht ben. Ik lees dus alle stukken. Als deze mij te laat bereiken wordt mij dit onmogelijk gemaakt. Dat weiger ik te accepteren.
Het is dus ook mijn taak u als inwoners te informeren over wat er zich achter de deuren van het gemeentehuis afspeelt zeker als verschillende pogingen om het intern op te lossen gefaald hebben.
Waren het in november 2023 de ambtenaren die klaagden over de werkcultuur binnen het Vughts gemeentehuis is het dus nu de fractie van Progressief Liberaal Vught die, als eenmansfractie, in het onderstaande verhaal een beeld wil schetsen van de manier waarop door het Vughtse College met de raad wordt omgegaan. Met andere woorden het rommelt in de gemeenteraad.
U kent het wel…
Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de Vughtse gemeenteraad een besluit heeft kunnen nemen zonder met u in gesprek te gaan? Hoe er een besluit is genomen dat op geen enkel wijze het belang van de omwonenden dient? Het lijkt alsof de raadsleden niet gekeken hebben of het besluit wel past in de omgeving?
Het antwoord is dat de raad de tijd moet krijgen om een voorstel te bestuderen, bij omwonenden na te vragen hoe zij dat zien, vragen te stellen, zelf ter plekke te gaan kijken, enz. Om deze reden is er met de raad afgesproken dat de raadsstukken ruim op tijd gepubliceerd worden. Ze moeten 4 weken voorafgaande aan de vergadering bij de griffie zijn ingeleverd zodat deze ze kan publiceren. En daar gaat het fout in de gemeente Vught.
Afgelopen jaar is het meerdere malen voorgekomen dat raadsstukken op het laatste moment aan een vergadering werden toegevoegd, er nog raadsstukken wijzigden of dat er de foute stukken stonden bij een raadsvoorstel. En dat soms 7 dagen voor een vergadering.
De maat is vol
Voor de commissievergadering van donderdag 29 augustus stonden er 5 punten op de agenda. Volgens de fractie van Progressief Liberaal Vught zijn 3 ervan gevoelige onderwerpen voor Vught: Grootschalige Energie opwek (waar komen de windmolens of zonneparken), De bouw van 54 appartementen in de Baarzen (hoe gaat dit gebouw de omgeving beïnvloeden) en de Speeldoos (bestaat deze straks nog wel). 3 onderwerpen die dus belangrijk zijn voor een groot deel van Vught. Geen onderwerpen waar je in een paar dagen naar kunt kijken en een beslissing over kunt nemen. Toch ontbreekt 6 dagen voor de vergadering bij 2 van deze onderwerpen de onderliggende stukken en wordt bij het onderwerp Grootschalige Energie opwek 6 dagen voor de behandeling het programma aangepast omdat het college 2 zienswijzes was vergeten. Van een kleine fractie als de PLV wordt dus verwacht dat zij een verantwoord besluit gaat nemen met een minimum aan tijd. Onmogelijk en onverantwoord!
De PLV heeft er begrip voor dat incidenteel een voorstel nog wordt herzien als informatie op het laatste moment nog wordt aangepast. Maar nu na het reces van bijna 2 maanden waarin er alle tijd is om stukken op tijd aan te leveren? Bij in totaal 3 van de 5 onderwerpen? Voor de PLV is de maat vol. Als de raad de Vughtenaar serieus neemt en we verantwoorde besluiten willen nemen mag het college de raad niet buitenspel zetten. Moet het college de gemeenteraad serieus nemen. Mag er straks bij niemand het gevoel ontstaan de dat gemeenteraad niet heeft nagedacht bij het nemen van het besluit. Dus moet het anders! Hoe?
Veilige werkomgeving
De raad is bezig met een wel heel vreemde raadsperiode die nog nooit zo in de geschiedenis van de Vughtse gemeenteraad heeft plaatsgevonden. Gestart als herindelingsraad (periode van 5 jaar in plaats van 4), splitste als eerste Joris Vrensen zich af van D66, vertrok Dianne Schellekens naar de provincie en splitste opvolgster raadslid Desiree Razenberg zich eveneens af van D66, vervolgens viel het college op het functioneren van wethouder Potters en kwam Gemeentebelangen daardoor in het college en mocht een wethouder leveren. Dit had tot gevolg dat Martien Vromans zich afsplitste van GB en een eigen fractie startte. Tussendoor vertrokken de raadsleden Jan-willem Verlijsdonk, Karin Sprik en Albert Verlinde als raadslid en even daarna ook wethouder Toine van de Ven. De beide wethouderposities werden weer opgevuld door zittende raadsleden die dus ook vervangen moesten worden. Tenslotte besloot Desiree Razenberg zich aan te sluiten bij de VVD. In december 2023 ontstond er onrust in het gemeentekantoor door ambtenaren die bij de krant klaagden over de werksfeer. In het afgelopen jaar is de hoofdgriffeur van de gemeente vertrokken naar Waalwijk en heeft de burgemeester aangegeven per 1 april 2025 te vertrekken.
Alles bij elkaar geen beeld waaruit iemand de conclusie zal trekken dat het allemaal goed functioneert in de gemeente Vught. En als u dat zelf niet doet dan zal de fractie van de PLV dat wel doen. Het functioneert niet! Een ambtenaar of een raadslid moet zijn werk kunnen doen. De raadsstukken moeten dus goed worden voorbereid en op tijd bij de raad zijn zodat de raadsleden ze goed kunnen doornemen en daarover een verantwoord besluit kunnen nemen. Waarom gebeurt dat niet?
Al eerder riep een deel van de oppositie op om een onderzoek te starten naar de werksfeer om het gemeentekantoor. Toen wist de burgemeester de raad ervan te overtuigen dat hij er bovenop zou zitten en de processen in het gemeentekantoor nadrukkelijk zou volgen.
Natuurlijk heeft de fractie het college gevraagd om te reageren op het ontbreken van de juiste raadsstukken. Bij monde van gemeentesecretaris Wouter Keijzers kreeg de fractie een reactie waarbij het college geen enkele verantwoording neemt voor het te laat aanleveren van de raadsstukken en was slechts antwoord dat nu (lees afgelopen maandag) alle stukken wel bij de raad zijn en dat de raad zelf moet besluiten hoe te handelen. Hierbij verwijst de gemeentesecretaris als verantwoordelijke voor het reilen en zeilen in het gemeentekantoor ook nog naar de agendacommissie. De agendacommissie antwoord op dezelfde vraag via de griffie dat zij niet meer aan zet zijn en derhalve accepteert de agendacommissie deze werkwijze van het college.
Conclusie
De werkwijze van het Vughtse College is laakbaar. Het zet de Vughtse raad op een informatieachterstand waardoor besluiten niet meer verantwoord kunnen worden genomen. Je mag aannemen dat het te laat aanleveren van stukken niet ‘bewust’ gebeurd. Maar dan nog is op zijn minst een onderzoek gerechtvaardigd naar het functioneren van het college en het gemeentekantoor. Tijdens de komende gemeenteraad zal door de fractie PLV om een onderzoek gevraagd worden.
De agendacommissie, deze raadsperiode opgericht om zicht te houden op een evenredige verdeling van agendastukken en om zicht te houden op de lange termijn agenda, is er niet in geslaagd de reden van oprichting waar te maken. De agendacommissie accepteert herhaaldelijk dat agendastukken te laat worden aangeleverd of op het allerlaatste moment aan een agenda wordt toegevoegd. Als daarna de verantwoordelijkheid voor de agenda toch bij de raad komt te liggen is deze raadscommissie dus overbodig en ook daarvoor zal de fractie de komende raadsvergadering een motie indienen.
U als Vughtenaar verdient een betrouwbare overheid en dus ook een gemeenteraad waar u op kunt vertrouwen. Als het rommelt in de gemeenteraad dan moet iemand zijn verantwoordelijkheid nemen. De PLV neemt deze verantwoordelijkheid, u gaf mij bij de verkiezingen het vertrouwen en ik zal me tot het uiterste inzetten om dit vertrouwen niet te beschamen. U mag op mij rekenen.